Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ala Pani Walewska

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier puder 5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 200 g
żółtko jajek 6 szt

Beza

białko 8 szt
cukier puder 1,5 szklanki
sól 2 szczypty
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Masa

mleko 500 ml
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
masło 150 g
serek mascarpone 70 g

Dodatkowo

płatki migdałowe 150 g
dżem porzeczkowy 450 g - czarna porzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ala Pani Walewska

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto Mąkę wsypujemy do robota, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i pokrojone w kostkę miękkie masło - wyrabiamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy je na dwie równe części Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na blachę, rozwałkować. (Z drugą częścią ciasto postępujemy tak samo jak z pierwszą - pieczemy dwa takie same placki)
Krok 1 - Ciasto ala Pani Walewska foto
2
Na ciasto nakładamy połowę dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 2 - Ciasto ala Pani Walewska foto
3
Beza - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej Następnie wykładamy bezę na jedno z ciast.
Krok 3 - Ciasto ala Pani Walewska foto
4
Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych
Krok 4 - Ciasto ala Pani Walewska foto
5
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.
Krok 5 - Ciasto ala Pani Walewska foto
6
Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń oraz serek mascarpone, cały czas miksując. Składamy ciasto: placki przełożyć masą kremową.
Krok 6 - Ciasto ala Pani Walewska foto
7
Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Krok 7 - Ciasto ala Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 04.02.2015 16:15
swietne ciasto!
Asik32 04.02.2015 10:54
rozpływa się w ustach, pycha!
misia53 03.02.2015 21:20
Bardzo smaczne ciasto
Hrabina w kuchni 03.02.2015 20:50
Ale bym zjadła! Jeszcze jakby ktoś zrobił...:)
barbara11561 03.02.2015 19:09
pyszne-uwielbiam to ciasto:)
Babeczka35 03.02.2015 19:06
Super pyszne ciasto;)
IZABELA29 03.02.2015 18:56
mniam pyszności
Katarzyna59 03.02.2015 18:28
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak