Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto razowe

mąka razowa 3 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
masło 130 g
mleko 125 ml
jajko 2 szt

Nadzienie

jabłka 11 szt
cukier 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
żurawina suszona 30 g
rodzynki 50 g
śliwki suszone 20 g

Posypka na ciasto

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto razowe wymieszać i zagniatać do momentu aż będzie ono jednolite. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 1 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
2
Jabłka obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 30 min. Odlać sok z jabłek jeśli powstanie.
Krok 2 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
3
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części- jedna część ma być większa. Większą część rozwałkować cienko na wielkość trochę większą niż dno formy do pieczenia.
Krok 3 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
4
Przełożyć większą część ciasta do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tak aby jej boki też były pokryte ciastem. Ciasto podziurawić widelcem.
Krok 4 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
5
Suszone owoce sparzyć i odsączyć z wody. Suszone śliwki można pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać suszone owoce i cynamon z odsączonymi jabłkami. Wyłożyć nadzienie na spód z ciasta.
Krok 5 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
6
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i przykryć nim nadzienie. Boki obu wyłożonych ciast (mniejszego i większego) zlepić ze sobą. Wierzch też podziurawić widelcem.
Krok 6 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto
7
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 min. Po tym czasie wierzch szarlotki przykryć folią aluminiową i piec kolejne 15 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Szarlotka z suszonymi owocami na razowym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 28.02.2015 21:00
ciekawa i bardzo zdrowa odmiana szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak