Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 duże
jajko 1 duże
parmezan starty pełna łyżka
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
olej rzepakowy do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Włosi nie panierują mięsa w suchej mielonej bułce tartej - miksują kilkudniowe białe pieczywo pszenne bez skórki, które jest jeszcze dość plastyczne. Taka bułeczka jest dość gruba w porównaniu z naszą, nieco inaczej się smaży i przyjemnie chrupie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej

Kroki postępowania

1
Każdy filet z kurczaka rozciąć w poprzek na dwa podobne płaty i bardzo lekko utłuc i posypać solą morską.
Krok 1 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
2
Mięso opanierować w mące kukurydzianej.
Krok 2 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
3
Do roztrzepanego jajka dodać małą łyżeczkę wody, nieco papryki ostrej i słodkiej, pieprz i czosnek granulowany - dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
4
W masie jajecznej obtoczyć każdy kawałek mięsa z obu stron.
Krok 4 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
5
Bułkę tartą połączyć z drobniutko utartym parmezanem (dobrze, aby starty ser troszkę przesechł), wymieszać i obtoczyć kotlety lekko dociskając.
Krok 5 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
6
Po odstawieniu na kilka minut do lodówki powtórzyć panierowanie w jajku i bułce tartej.
Krok 6 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
7
Kotlety kłaść na średnio rozgrzany olej, a następnie dolać 1-2 łyżki oliwy dla zachowania oryginalnego włoskiego aromatu.
Krok 7 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto
8
Usmażyć z obu stron na niezbyt ciemny kolor, na kontrolowanym płomieniu, aby gotowe kotleciki nie były suche.
Gotowe odkładać na kilka warstw ręcznika papierowego i osączyć z tłuszczu przed podaniem.
Krok 8 - Kotlety drobiowe w panierce parmezanowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 03.02.2015 13:03
jak z parmezanem to juz mi smakuje
Aleksandra/Olcia 02.02.2015 19:35
mniam ale złociste
Mama niejadka 02.02.2015 19:34
Pyszne miesko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak