Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki ciasta

mąka pszenna 2 szk
sól do smaku
żółtko jajek 1 szt
olej 3-4 łyżki
woda ciepła 150 ml

farsz

kapusta kiszona 30 dkg
soczewica czerwona 1/2 szkl
cebula biała 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
kasza manna 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną krótko podgotować odsączyć i drobno pokroić.
Krok 1 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
2
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu
Krok 2 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę dodajemy kiszoną kapustę chwilę podsmażamy
,dodajemy soczewicę doprawiamy solą i pieprzem dodajemy kaszę mannę mieszamy i studzimy.
Krok 3 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
4
Do miski dajemy składniki na ciasto.
Krok 4 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
5
Wyrobione ciasto zostawiamy na chwilę aby odpoczęło.
Krok 5 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
6
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki dajemy farsz.
Krok 6 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
7
Połowę brzegu krązka smarujemy lekko wodą i sklejamy pierogi.
Krok 7 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto
8
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
My najbardziej lubimy takie odsmażane na masełku drugiego dnia .

POLECAM!!!!
Krok 8 - Pierogi z  kapustą kiszoną i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.04.2015 00:25
Warto takie robić.
Ada-Gaba 15.02.2015 20:12
smaczny farsz
Róża1 11.02.2015 17:54
wspaniały pomysł !!!
Margo1 08.02.2015 14:42
Apetycznie wygladają
Bernadeta1 06.02.2015 11:31
takich nie jadłam a zapowiadają się bardzo smaczne
norweska20 05.02.2015 18:31
soczewice coraz częściej wcielam w kuchenne życie..wiec pierożki chętnie bym zjadła
gosia56 03.02.2015 10:28
bardzo dziękuję za miłe komentarze. Barbara;) też robię takie pierogi z grzybami ale te z soczewicą to też nowość dla mnie ale juz mam ochotę aby je znowu zrobić bo były pyszne.
Róża1 02.02.2015 23:38
podziwiam pomysł !!!!!!
barbara11561 02.02.2015 21:56
robię pierogi z kapustą i grzybami ,soczewicy jeszcze nie dodawałam-ciekawy farsz:)
jasiek 02.02.2015 19:46
ciekawy farsz
Aleksandra/Olcia 02.02.2015 19:14
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak