Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe duszone

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
czosnek ząbki 2 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczka
woda ciepła 1 szklanka
napój typu cola 3/4 szklanka
sól do smaku 1/2 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe duszone

Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wsypać paprykę słodką, sól .pieprz, paprykę ostrą, rozmaryn, olej
i przecisnąć przez praskę czosnek.
Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron.
Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć mięso.
Przyrumienić z każdej strony.
Podlać mięso wodą przykryć rondel pokrywką i na wolnym ogniu dusić do miękkości, w razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 03.02.2015 11:28
Ale apetyczny widoczek:)
dollce 03.02.2015 07:43
Fajny przepis
wyattearp 02.02.2015 21:06
pyszne żeberka
kasienka23 02.02.2015 19:02
od jakiegoś czasu chodzą za mną pieczone żeberka, muszę zrobić takie! :)
Maciek Graba 02.02.2015 18:39
żeberka w coli :)
RenataZ-et 02.02.2015 17:50
bardzo apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak