Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort migdałowy w paski

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto migdałowe

jajko 4 szt
migdały 60 g
cukier 120 g
mąka tortowa 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy

masa migdałowa

masło 124 g
cukier 24 g
jajko 2,5 szt
migdały 125 g
rum 25 ml

biszkopt kakaowy

jajko 8 szt
cukier 110 g
mąka tortowa 100 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki

masa śmietankowa

śmietana kremówka 400 ml
serek mascarpone 250 g
aromat migdałowy
cukier puder do smaku

dodtakowo

migdały siekane
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Tort migdałowy w paski

Kroki postępowania

1
Ciasto migdałowe:
Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut.
Krok 1 - Tort migdałowy w paski foto
2
Masa migdałowa:
Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.
Krok 2 - Tort migdałowy w paski foto
3
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Krok 3 - Tort migdałowy w paski foto
4
Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski.
Krok 4 - Tort migdałowy w paski foto
5
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.
Krok 5 - Tort migdałowy w paski foto
6
Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej.
Krok 6 - Tort migdałowy w paski foto
7
Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty.
Krok 7 - Tort migdałowy w paski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 29.08.2015 13:20
ciekawe rozwiązanie. :)
ada.la 09.02.2015 18:09
jestem pod wrażeniem. Torcik jest uroczy
VioletoweKucharzenie 03.02.2015 11:54
ale cudny:-)
Renataj 03.02.2015 11:29
Apetycznie się prezentuje.
ben-ka 03.02.2015 10:56
Wspaniały torcik, palce lizać......
wwwiolka 03.02.2015 09:19
Bardzo fajnie się prezentuje.
Mniam 02.02.2015 21:37
Torcik przepiękny! Na urodziny męża też robiłam migdałowy :)
Hrabina w kuchni 02.02.2015 21:26
super torcik
caralajna 02.02.2015 21:13
boski, a migdałowy to mój ulubiony w ogóle :)
Wiktoria29 02.02.2015 21:01
świetny tort, pięknie wygląda
teresa18 02.02.2015 19:33
Rewelacyjne ciacho
joanna43 02.02.2015 19:06
dostałam nagłego ślinotoku, piękny i z pewnością smaczny
kasienka23 02.02.2015 19:03
torcik wygląda wspaniale!
mikrusiak 02.02.2015 18:12
wow... robi wrażenie :)
ania2610 02.02.2015 18:03
piękny ten torcik
cukiereczek 02.02.2015 17:49
wspaniały , apetyczny tort
Ania321 02.02.2015 17:31
ale pyszności :)
Kolorowa 02.02.2015 17:30
Pewnie smaczny tort ;)
Justi2401 02.02.2015 16:04
Piękny tort, aż ślinka cieknie na jego widok :)
slonko888 02.02.2015 15:43
bardzo ciekawy pomysł
marcia7 02.02.2015 14:49
dobry krem
as28 02.02.2015 14:40
mniam mniam
molanka 02.02.2015 14:28
bardzo apetyczny
misia53 02.02.2015 14:01
Bardzo oryginalny torcik
Futka 02.02.2015 13:50
Cudowny i niezwykle smaczny tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak