Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i dynią Zewy
Kroki postępowania
Do garnka włożyć umyte i pokrojone mięso.
Zalać wodą i zagotować, lekko posolić i gotować do miękkości.
Mięso wyjąć łyżką cedzakową z wywaru, przestudzić a potem zmielić.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Potem wrzucić startą na tarce o grubych oczkach obraną i pozbawioną gniazda nasiennego dynię i smażyć do miękkości.
Dodać mięso, przyprawy, wywar i bułkę tartą i wymieszać farsz.
Następnie zagnieść elastyczne ciasto.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawać z surówką, można okrasić podsmażoną cebulką lub skwareczkami.
Podawać z surówką, można okrasić podsmażoną cebulką lub skwareczkami.