Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
fix do śmietany 2 szt
cytryna 2 szt
margaryna 25 dag
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 2,5 łyż
likier pomarańczowy do nasączenia
śmietana kremówka 0,5 litra
owoce do dekoracji
cukierki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt podzielić na 3 krążki.

Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Szklankę wody zagotować z margaryną, wsypać cukier i gdy ten się rozpuści dodać sok i skórkę z cytryny.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do masy cytrynowej energicznie mieszając.
Gotować do zgęstnienia się kremu i wylać na pierwszy blat biszkoptu. Nakryć drugim krążkiem. Nasączyć go likierem.
Odstawić, aż krem w biszkopcie wystygnie.
Krok 1 - Tort cytrynowy foto
2
Śmietanę ubić ze śmietan fixami i dodać cukier do smaku.
Wyłożyć część masy na drugi krążek i nakryć trzecim.
Krok 2 - Tort cytrynowy foto
3
Wyłożyć pozostałą część śmietany i równo rozprowadzić. Obsypać kolorowymi cukierkami
Krok 3 - Tort cytrynowy foto
4
Dekorować sezonowymi owocami w zależności od okazji
Krok 4 - Tort cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.02.2015 14:09
Ładny torcik :)
misia53 02.02.2015 14:07
Prosty tort a taki elegancki
Renataj 02.02.2015 10:52
Apetycznie się prezentuje z tymi owocami.
tytka 02.02.2015 10:39
Fajnie wyglada
marenka 02.02.2015 10:16
Piękny tort:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak