Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna pizza
Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.
Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.
Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.
NADZIENIE:
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Ja rozwałkowałam na wymiar tortownicy o średnicy 30 cm. Przekładamy na dno tortownicy, formując grubszy brzeg. Boki smarujemy białkiem.
Środek pizzy smarujemy gęstym koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (tymianek, rozmaryn, bazylia). Na koncentrat kruszymy ser, delikatnie solimy go i pieprzymy. Kolejną warstwę stanowi pokrojony w plasterki czosnek, cebula oraz pomidor. Całość okraszamy szczypiorkiem oraz kaparami.
Pizze pieczemy około 30-40 minut w 180°C.
Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.