Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops ziemniaczany z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
olej 1 łyżka
białko 2 szt
mięso z kurczaka 15 dag
włoszczyzna 1 pęczek bez kapusty
sól do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klops ziemniaczany z mięsem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mięso opłukać i ugotować z solą w małej ilości wody. Dodać pokrojone i wypłukane warzywa i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu zmielić, przyprawić do smaku i wymieszać z połową ubitej piany z białek. W międzyczasie obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Następnie ostudzić i również zmielić i wymieszać z resztą piany.
Krok 1 - Klops ziemniaczany z mięsem foto
2
Z masy ziemniaczanej uformować prostokąt na foli aluminiowej wcześniej wysmarowanej olejem.
Krok 2 - Klops ziemniaczany z mięsem foto
3
Wyłożyć nadzienie na środek prostokąta i zawinąć powoli w folię aluminiową, formując klops.
Krok 3 - Klops ziemniaczany z mięsem foto
4
Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut, następnie lekko schłodzić i kroić w grube plastry. Podawać z dowolnym sosem i surówką.
Krok 4 - Klops ziemniaczany z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 31.01.2015 09:59
warto zrobić
Stenka 31.01.2015 09:38
może być smaczne
olkaaa 31.01.2015 08:13
Brzmi ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak