Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony z rozmarynem i czosnkiem
Wszystkie suche składniki razem z solą morską wsypać do moździerza, elektrycznego rozdrabniacza lub młynka do kawy i zmiksować pulsacyjnie, aby się dokładnie połączyły. Przełożyć część na mały talerzyk, a resztę przyprawy przesypać do suchego słoiczka ze szczelną pokrywką, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu.
* PRZYGOTOWANIE:
Pałki z kurczaka umyć, osączyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso lekko nasmarować olejem i obtoczyć w przygotowanej przyprawie, ułożyć na rozgrzanym oleju i szybko obsmażyć ze wszystkich stron nie rumieniąc.
Między kawałki mięsa włożyć gałązkę rozmarynu i obrane ząbki czosnku. Podlać niewielką ilością wody, dodać gałązkę rozmarynu, nakryć szczelną pokrywką i udusić do miękkości.
W trakcie duszenia odwrócić udka i ew. podlać kilkoma łyżkami wody.
Uduszone kawałki kurczaka wraz z niewielką ilością odparowanego sosu podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem oraz ulubioną surówką.