Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami i cynamonem.

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
sól pół łyżeczki
woda ciepła 1 szklanka

Nadzienie

jabłka 4 sztuki
cynamon Prymat

Dodatkowo

masło 2 łyżki
cukier do smaku
mąka pszenna 3-4 łyżki

Porada

Cynamonu dodajemy według uznania. Z przepisu wyszło mi około 40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami i cynamonem.

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy mięciutkie ciasto.
Krok 1 - Pierogi z jabłkami i cynamonem. foto
2
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z cynamonem.
Krok 2 - Pierogi z jabłkami i cynamonem. foto
3
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy szklanką krążki,nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi.
Krok 3 - Pierogi z jabłkami i cynamonem. foto
4
Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
Masło roztapiamy ,polewamy nim pierogi i posypujemy cukrem do smaku.
Krok 4 - Pierogi z jabłkami i cynamonem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.01.2015 22:11
Na pewno dobre.
Babeczka35 21.01.2015 08:16
Dziękuję i zapraszam:)
Wacław 20.01.2015 11:36
znakomite pierożki :-)
Sroczka 19.01.2015 15:23
Z chęcią zjadłabym takie pierogi.
Futka 19.01.2015 15:12
Wspaniałe i bardzo oryginalne pierożki - pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak