Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb żytni na mleku

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 500 g
mleko 3,2% 300 ml
drożdże świeże 25 g
jajko
żółtko jajek
olej 50 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb żytni na mleku

Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. Gdy już wyrośnie ,przekładamy do formy (duża keksówka) ,przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 16.02.2015 07:44
Wygląda dość apetycznie
jola91 19.01.2015 14:48
Bardzo delikatny chlebek skoro robiony na mleku :)
gosia561 19.01.2015 14:07
prawdziwy chleb
kasienka23 19.01.2015 13:38
ciekawy przepis, na mleku chleba jeszcze nie robiłam.
Franciszek 19.01.2015 13:12
Wyprõbuje ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak