Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą II

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 1 szklanka
drożdże 10 dag
mleko 2 szklanki
margaryna 15 dag
jajko 1 sztuka
ocet 1 łyżka
marmolada
cukier puder do posypania
olej 1 litr
aromat cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą II

Kroki postępowania

1
Rozczyn: w 3/4 szklanki ciepłego mleka rozpuszczam 3 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i rozkruszam drożdże - delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki z marmoladą II foto
2
W tym czasie rozpuszczam w rondelku margarynę i lekko studzę. Kiedy drożdże wyrosną, przechodzę do kolejnego etapu.
Krok 2 - Pączki z marmoladą II foto
3
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jajo, stopioną margarynę, pozostałe lekko ciepłe mleko, ocet oraz kilka kropli aromatu cytrynowego. Na koniec wlewam wyrośnięty rozczyn - dokładnie wszystko mieszam i wyrabiam ciasto do momentu, aż nie będzie przywierało do ręki (w razie potrzeby można dodać więcej mąki).
Krok 3 - Pączki z marmoladą II foto
4
Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki z marmoladą II foto
5
Kiedy ciasto wyrośnie nabieram łyżką niewielkie porcje.
Krok 5 - Pączki z marmoladą II foto
6
Robię małe placuszki, nakładam marmoladę - zlepiam i formuję kulki.
Krok 6 - Pączki z marmoladą II foto
7
Uformowane pączki zostawiam nakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki z marmoladą II foto
8
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam delikatnie pączki (najpierw trzeba wrzucić odrobinę ciasta, by sprawdzić, czy olej jest już odpowiednio rozgrzany, w przeciwnym razie pączki bardzo nim nasiąkną).
Krok 8 - Pączki z marmoladą II foto
9
Kiedy uzyskają od spodu złoty kolor, odwracam je na drugą stronę. Płomień nie może być zbyt duży, gdyż pączki będą ciemne, a w środku surowe! Wyjmuję pączusie na papierowe ręczniki, czekam aż ostygną i oprószam cukrem pudrem.
Krok 9 - Pączki z marmoladą II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 27.01.2015 19:59
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak