Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowo-bananowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto czekoladowe

masło miękkie 100 g
cukier 100 g
czekolada gorzka 70 g
jajko 2 szt
mleko 120 ml
mąka tortowa 200 g
kakao 20 g
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
banan 2 szt
sól 1/8 łyżeczki

krem bananowy

banan 2 szt
śmietana 36% 250 ml
serek mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowo-bananowe

Kroki postępowania

1
Miękkie masło i cukier zmiksować.
Krok 1 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
2
Roztopić czekoladę i wlać do utartego masła z cukrem.
Krok 2 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
3
Dodać jajko, mleko, szczyptę soli. Wszystko wymieszać.
Krok 3 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
4
Suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy czekoladowej. Całość wymieszać.
Krok 4 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
5
Obrać banany i pokroić na plasterki. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Gotową masę przekładać do foremek. Piec w temp. 170 st ok. 20 min.
Krok 5 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
6
Śmietanę i mascarpone ubić na gęstą masę.
Krok 6 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
7
Banany zmiksować blenderem. Dodać do masy i miksować krótko tylko do połączenia się składników. Masę schłodzić w lodówce min. 30 min.
Krok 7 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto
8
Schłodzoną masą napełnić rękaw cukierniczy i wyciskać na babeczki.
Krok 8 - Babeczki czekoladowo-bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 27.01.2015 12:49
ale słodko tu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak