Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z masą cytrynową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na bezę

białko 6
cukier 25 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 2-3 łyżki

składniki na masę

budyń śmietankowy 2
masło 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 3
cytryna 3
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczna 1 łyżka
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z masą cytrynową

Beza
Białka ubić na sztywno dodać cukier i gdy się rozetrze dodać pozostałe składniki.Piec w temp. 100-110 stopni przez około 2 godziny.

Masa:
Wyciśnięty sok z cytryny uzupełnić wodą do 2,5 szklanki i zagotować razem z cukrem. W pół szklani wody rozmieszać budynie, żółtka i obie mąki, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z masłem.

Na bezę nakładamy masę i przykrywamy kolejną bezą. Wierzch dekorujemy według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 27.01.2015 17:10
fantastyczna
Beatris 27.01.2015 16:58
Pyszny deserek:)
Kasia35 27.01.2015 09:38
pyszne, uwielbiam takie
Krystyna32 27.01.2015 09:30
pyszności :)
Mira85 27.01.2015 09:09
Świetny deserek
marenka 27.01.2015 07:50
Pyszny deser:)
2milutka 26.01.2015 22:15
fajne ciastko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak