Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini ptysie na słono

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
masło 12,5 dkg
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
szynka 5-8 dkg
papryka czerwona 1/2 sztuki
ser żółty 5-8 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Mini ptysie na słono

Wodę,masło i sól zagotowujemy.

Zdejmujemy z ognia i dosypujemy mąkę,dobrze mieszamy.Wstawiamy ciasto na mały ogień i gotujemy jeszcze około 4 min, ( cały czas mieszając)

Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Gdy jest już wystudzone dodajemy po 1 jajku i bardzo dokładnie mieszamy,miksujemy.

Paprykę kroimy bardzo drobniutko a ser ścieramy na tarce i grubych oczkach.

Pokrojone:szynkę,paprykę i ser dodajemy do ciasta,dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka z dużym otworem)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie wielkości orzecha włoskiego.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Podajemy na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 30.01.2015 23:47
Fajny pomysł.
Katarzyna59 27.01.2015 17:08
pomysłowe,
Kuchenka 27.01.2015 09:16
podobają mi się
Ania84 27.01.2015 08:25
ale swietny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak