Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 30 dag
boczek 15 dag
kiełbasa 30 dag
cebula 2
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Majeranek suszony Prymat 1 łyż
kostka rosołowa 2
mąka 2 łyż
koncentrat pomidorowy 2 łyż
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyż
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce dzień wcześniej płuczemy i zalewamy trzykrotnie większą ilością wody. Zostawiamy do napęcznienia na całą noc. W tej samej wodzie gotujemy ciecierzyce z dodatkiem przypraw i kostek rosołowych.
Krok 1 - Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a foto
4
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Cebulę siekamy i szklimy. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a foto
5
Gdy ciecierzyca jest już miękka dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę.
Krok 3 - Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a foto
6
Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody i koncentratem pomidorowym. Zawiesinę wlewamy do gotującego się garnka i zagotowujemy mieszając. Chwilę podgrzewamy.
Smacznego!
Krok 4 - Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.01.2015 18:15
na pewno bardzo smaczne danie
RenataZ-et 24.01.2015 16:48
bardzo fajna propozycja :)
erym 24.01.2015 15:09
totalne zaskoczenie, super
Adamorek 24.01.2015 15:05
niezła zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak