Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 150 gram
mąka razowa 150 gram tym 2000
cukier puder 50 gram
masło 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

MASA DAKTYLOWA

sok jabłkowy 600 ml domowej roboty bez cukru
daktyle ok 400 gram suszone
galaretka pomarańczowa 0,5 opakowania

DODATKOWO

bakalie do dekoracji

Porada

Polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Poza świętami ciasto można upiec w postaci tarty:).

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

Kroki postępowania

1
Mąki przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy kopczyk i dokładamy pozostałe składniki ciasta.
Krok 1 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto
2
Zagniatamy energicznie.
Krok 2 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto
3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8-1 cm. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia oblamówki i wzoru w środku. Tak przygotowane jajko przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut).
Krok 3 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto
4
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Krok 4 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto
5
MASA DAKTYLOWA:
Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć.
Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Krok 5 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto
6
Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów.
Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
Krok 6 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.03.2016 12:03
bardzo ładny mazurek
foczka-ks 13.04.2015 13:58
mazurek piękny
Franciszek 25.01.2015 13:20
Piękny mazurek
Wacław 25.01.2015 10:22
pyszne ciasto !
gusia1000 24.01.2015 21:21
Już w IV można go jeść.
Renataj 24.01.2015 20:38
Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu.
mikrusiak 24.01.2015 18:41
pięknie udekorowany:)
iziona 24.01.2015 18:23
Piękny mazurek :)
Ada-Gaba 24.01.2015 17:07
przepyszny mazurek ładnie ozdobiony
Adamorek 24.01.2015 15:04
przepyszne ciasto
wyattearp 24.01.2015 14:44
świetny mazurek
jasiek 24.01.2015 14:10
już świątecznie
Megg 24.01.2015 13:19
pięknie się prezentuje :-)
Lis 24.01.2015 13:04
Smakowity taki mazurek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak