Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarożkowa sałatka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 1 sztuka
rzodkiewka 4-5 sztuk
jajko 2 sztuki
pomidor 1-2 sztuki
ser biały 20 dag
kiełki 0,5 opakowania
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
oliwa do polania
sok z cytryny 1 łyżka
szczypiorek mały pęczek
sałata kilka listków

Porada

Twarożkowe kulki (które są pycha) można zastąpić serem feta lub mini kulkami mozzarella.

Przepis i sposób przygotowania na: Twarożkowa sałatka

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórek, rzodkiewkę, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Sałatkę pukamy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Umyty pomidor kroimy na mniejsze części.
Do sałatki przygotowujemy twarożkowe kulki. W tym celu do miski przekładamy biały ser i pokrojony szczypiorek. Jeśli ser jest suchy, dodajemy odrobinę śmietanki by dobrze się lepił. Twarożek dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy lepimy małe kulki (najlepiej delikatnie zwilżonymi dłońmi).
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodając kiełki.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i doprawiamy. Tak uszykowaną polewamy naszą sałatkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.03.2017 17:12
Swietna salatka
mysza75 24.01.2015 10:40
jaka pyszna sałatka bardzo takie lubię
gusia1000 24.01.2015 00:27
Tylko taką robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak