Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łosoś z sosem czosnkowo koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyzki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
koperek 2 łyżki
czosnek ząbki 2 ząbki

ryba

łosoś filet 400 gram
sól do smaku 1 szczypta
sok z cytryny 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
koperek 1 łyzeczka

dodatek

ziemniaki 300 gram
sól do smaku 1 łyżka
koperek 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Porada

warto ubrać rękawiczki. łosoś pozostawia intensywny zapach.

Przepis i sposób przygotowania na: łosoś z sosem czosnkowo koperkowym

łososia umyć pod wodą . posoli i popieprzyć do smaku. skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i posypać koperkiem. owinąć w folie aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na pól godziny.
następnie nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 20 minut w piekarniku owiniętego folią aluminiową.
sos:
jogurt, majonez, sól, pieprz, i koperek wymieszać razem w miseczce na koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszać. pozostawić ok pól godziny by sos nabrał smaku.
ziemniaczki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
gdy będą miękkie przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem i koperkiem.
łososia podawać z sosem i ziemniaczkami na ciepło.
dla dzieci proponuję podawać bez sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak