Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cygan z galaretką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
cukier puder 250 g
żółtko jajek 6 szt
miód płynny 150 g
MAK MIELONY 200 g
orzechy włoskie mielone 100 g
kakao 50 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki

Krem budyniowy

mleko 0,5 l
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 250 g

Polewa

masło 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki

Dodatkowo

galaretka wiśniowa 2 szt
biszkopty podłużne 12 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cygan z galaretką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.
Krok 1 - Ciasto Cygan z galaretką foto
2
Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Krok 2 - Ciasto Cygan z galaretką foto
3
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Krok 3 - Ciasto Cygan z galaretką foto
5
Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa.
Krok 4 - Ciasto Cygan z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.01.2017 11:07
super ciasto
KORAL 30.07.2016 18:56
Moje ulubione ciasto od Siostry Anastazji :)
Lis 22.07.2016 19:22
Wygląda rewelacyjnie:)
Izabela28 22.06.2015 10:37
idealne ciasto na różnego rodzaju imprezę:)
ben-ka 22.05.2015 11:06
Jakie to śliczne ciacho.....
myszka6 30.03.2015 17:30
Na pewno jest pyszne!
caralajna 17.01.2015 15:37
wow, co za cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak