Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

masło 2 kostki
jajko 3 szt
cukier 12 łyżek
spirytus do smaku
brzoskwinie w puszce 1 puszka
rodzynki 1 paczka
migdały 1 paczka
wiórki kokosowe 1/2 paczki

Pozostałe składniki

biszkopt jasny 2 szt
śmietana kremówka 500 ml
czekolada gorzka do potarcia

Porada

Z podanych składników wychodzą 2 kopy. Bakalie można dodać według uznania. Do przygotowania masy jajecznej stosujemy proporcje: na 1 jajko - 4 łyżki cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopa

1. Upiec dwa biszkopty każdy z 3 jaj. Wystudzić i pokroić w kostkę ok 1cmx1cm.
2. 3 jajka ubić na zimno z 12 łyżkami cukru, kolejno ubijać nad gorącą parą i znów na zimno aż do wystudzenia.
3. Margarynę i masło utrzeć. Dodawać po troszce wystudzone ubite jajka z cukrem cały czas ucierając.
4. Rodzynki sparzyć, migdały zmielić w malakserze, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać stopniowo 3 kieliszki spirytusu, delikatnie wymieszać.
5. Na płytkim talerzu ułożyć pokrojony w kostkę biszkopt, skropić spirytusem.
6. Na biszkopt ułożyć masę, na masę kolejno pokrojone kosteczki z biszkoptu, tworząc kopczyk. Każdą warstwę biszkoptu skrapiać spirytusem.
7. Śmietanę kremówkę ubić.
8. Śmietanę nałożyć na wierzch kopy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Z wierzchu można posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:05
dziękuję, kopa to taki nasz śląski deser :) pracochłonny, ale warto :)
Asik32 10.01.2015 21:32
Ciekawy wygląd:) a jaki pyszny:)
mitek111 10.01.2015 20:07
fajny efekt, wyjątkowy :)
Adamorek 10.01.2015 19:37
moja ulubiona
jola91 10.01.2015 19:11
Piękny deser i widać po składnikach, że bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak