Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka na sposób chiński

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 g
por (biała część) 400 g
papryka zielona
kapusta pekińska 200 g
ząbek czosnku
miód 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
wódka 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka na sposób chiński

Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i przyprawę uniwersalną,,
wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut.
Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10 minut. Dodałem je następnie do mięsa.
Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy , ocet ryżowy, miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia, doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa.
Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 20.01.2015 09:11
Fajna propozycja :)
Franciszek 18.01.2015 16:59
apetyczne :)
erym 18.01.2015 13:17
wyglada obiecujaco...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak