Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka rusinowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3/4 szl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
jajko 5 szt.
margaryna 3/4 kostki
cukier 1 szkl.
olej 3 łyżki
rum biały 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka rusinowa

Kroki postępowania

1
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna masę.
Krok 1 - Babka rusinowa foto
2
margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka.
mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, dodajemy do masy dalej miksując.
do masy wlewamy olej, rum.
kiedy masa będzie jednolita dodajemy ubite białka, lecz mieszamy łyżka drewniana, delikatnie w jedna stronę
Krok 2 - Babka rusinowa foto
3
połowę masy wlewamy na przygotowana foremkę obłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Babka rusinowa foto
4
do drugiej połowy dajemy kakao .
wylewamy masę kakaową na białą
wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 45 min.
Krok 4 - Babka rusinowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 18.01.2015 19:05
pyszniutka:) lubie!
Wiesława1 18.01.2015 14:15
pyszna babeczka
jagoda5913 17.01.2015 20:48
Warto wyprõbować
idealme 17.01.2015 19:56
super nazwa!
aginaa 17.01.2015 18:45
smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak