Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z grzankami (z kuchni Litewskiej)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

grzyby suszone 10 dag
marchewka 2 szt
seler 1/4 szt
pietruszka 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
woda 3 litry

Składniki na grzanki

bagietka 1 szt
masło 1 łyżka
cebula biała 1 szt
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt.
śmietana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z grzankami (z kuchni Litewskiej)

Wykonanie zupy:
Warzywa umyć, obrać zalać wodą i ugotować z grzybami z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu zupę przecedzić, odebrać grzyby ( połowę grzybów odłożyć do grzanek) resztę dodać do zupy. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, Rozprowadzić odrobiną zimnego wywaru, połączyć z zupą, następnie doprawić do smaku i zagotować.
Wykonanie grzanek:
Bułkę pokroić na plastry (3-4 cm)- odłożyć. Odłożone grzyby bardzo drobno posiekać , dodać usmażoną na maśle cebulę, dodać bułkę tartą, pieprz do smaku, żółtko, śmietanę i doprawić solą. Dokładnie wymieszać, smarować plastry bułki a wierzch nadzienia posmarować rozmąconym jajkiem. Grzanki zapiec w piekarniku nagrzanego do temperatury 200 stopni na rumiano. Podawać do zupy oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 17.01.2015 11:08
mocno grzybowa, bardzo fajnie ;)
w mojej kuchni 17.01.2015 05:43
smaczne danie podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak