Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z grzankami (z kuchni Litewskiej)
Warzywa umyć, obrać zalać wodą i ugotować z grzybami z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu zupę przecedzić, odebrać grzyby ( połowę grzybów odłożyć do grzanek) resztę dodać do zupy. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, Rozprowadzić odrobiną zimnego wywaru, połączyć z zupą, następnie doprawić do smaku i zagotować.
Wykonanie grzanek:
Bułkę pokroić na plastry (3-4 cm)- odłożyć. Odłożone grzyby bardzo drobno posiekać , dodać usmażoną na maśle cebulę, dodać bułkę tartą, pieprz do smaku, żółtko, śmietanę i doprawić solą. Dokładnie wymieszać, smarować plastry bułki a wierzch nadzienia posmarować rozmąconym jajkiem. Grzanki zapiec w piekarniku nagrzanego do temperatury 200 stopni na rumiano. Podawać do zupy oddzielnie.