Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany makowiec z jabłkami.
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.Stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy.Suchy mak mielimy.
2. Następnie dodajemy zmielony mak,proszek do pieczenia i kaszę mannę.Ucieramy.
3.Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do masy i dokładnie ucieramy.
4.Białka ubijamy na sztywno,delikatnie mieszamy z ciastem.
5.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
6.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
7.Kakao mieszamy z cukrem i odrobiną gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka.Dodajemy masło i chwilę gotujemy na mały ogniu,aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki się połączą a polewa będzie szklista i gęsta.
8.Polewę smarujemy na cieście i dowolnie dekorujemy.Odstawiamy do zastygnięcia.