Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowo-makowy torcik

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CYTRYNOWE

margaryna 10 dag
cukier puder 12 dag
jajko 3 sztuki
mąka krupczatka 15 dag
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

CIASTO MAKOWE

mak 300 gram suchego
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 sztuk
rodzynki 1/3 szklanki
masło 15 dag
olejek migdałowy

WYKOŃCZENIE

galaretka pomarańczowa 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Porada

Takie brzoskwiniowo - galaretkowe wykończenie nadaje ciastu iście „królewskiego wyglądu”:)

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowo-makowy torcik

Kroki postępowania

1
CIASTO CYTRYNOWE: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę.
Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową.
Krok 1 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto
2
Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę.
Krok 2 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto
3
CIASTO MAKOWE:Mak zaparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy.
Krok 3 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto
4
Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami.
Krok 4 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto
5
Masę makową wykładamy na ucierane ciasto.
Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
Krok 5 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto
6
WYKOŃCZENIE:
Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6 - Brzoskwiniowo-makowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 21.01.2015 17:35
fantastycznie wygląda
gusia1000 21.01.2015 00:44
pyszne ciasto.
Mniam 14.01.2015 16:24
Lubię makowce, a Twój wygląda przecudnie.
bietka 14.01.2015 16:07
poproszę kawałeczek :)
aginaa 14.01.2015 15:38
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak