Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołabki

ryż 3 szkl
soczewica zielona 2 szkl.
kapusta pekińska 1/2 szt
jajko 3 szt
kasza manna 10 lyżek
szałwia 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Sos pomidorowy

woda 1 litr
bulion warzywny 1 kostka
ketchup pikantny 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Przygotowując z zamiarem zanurzenia w sosie nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie).

Przepis i sposób przygotowania na: A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy. Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy.
Krok 1 - A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) foto
2
Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami.
Krok 2 - A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach.
Krok 3 - A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 14.07.2015 16:23
Coś innego i bardzo smakowitego
Róża1 26.03.2015 19:00
podziwiam pomysł !!! i zabieram przepis :-)
Bernadeta1 22.02.2015 14:22
robię takie bardzo smaczne
Ela15 06.02.2015 09:35
ciekawy przepis
norweska20 30.01.2015 00:11
smakowite połączenie
gosia56 20.01.2015 17:13
na pewno pyszne;)
Futka 17.01.2015 17:48
Świetna i przepyszna propozycja :)
wwwiolka 13.01.2015 21:02
Bardzo fajne danie.
anemon 13.01.2015 20:16
Ciekawy pomysł na smaczne klopsiki.
caralajna 13.01.2015 15:47
ciekawe klopsiki, smakowały by mi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak