Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka-jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 3 szt
cukier 5 łyżek
śmietana 18 proc 2 łyżki
jabłka 1 kg
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka-jabłecznik

na stolnicę wysypać mąkę ,dodać margarynę ,cukier ,jajka ,śmietanę i proszek do pieczenia .Wszystko przesiekać nożem następnie szybko zagnieść gładkie ciasto ,które na 20 min wstawić do lodówki aby się schłodziło.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.Dodac cukier i cynamon i wymieszać .
Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i wyłozyć na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto wyłozyć jabłka i całośc przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta
Piec w temp 180st ok 1 godz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2015 23:52
jabłecznik ładnie wyszedł
Franciszek 11.01.2015 22:19
Super jabłecznik
bhb8 11.01.2015 21:26
dobry deser :)
as28 11.01.2015 20:52
super ciasto
sloneczko1 11.01.2015 20:20
uwielbiam szarlotkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak