Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki grzybowe zapiekane

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 50 dkg
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 2% 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pietruszka zielona 3 łyżki
mąka 3 łyżki
grzyby suszone 1/2 szklanki
śmietana 12%
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
ser żółty 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki grzybowe zapiekane

Bułkę zalać mlekiem.
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody.(tak żeby woda przykryła grzyby)
Ugotować grzyby w wodzie z moczenia, jedną część grzybów drobno pokroić, resztę odstawić, razem z wodą.
Cebulę obrać, drobno pokroić, obsmażyć na oliwie.
Do zmielonego przez maszynkę mięsa, dodać odciśniętą bułkę, jajko, pokrojone drobno grzyby, cebulę i pietruszkę.
Doprawić majerankiem, solą, pieprzem dokładnie wymieszać.
Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące.
Zagotować pozostałe grzyby, dolać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsiki z każdej strony.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem grzybowym.
Posypać startym serem, zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.02.2015 08:29
bardzo dobre
Ela15 17.02.2015 11:49
ciekawy pomysł na smaczne danie
Hrabina w kuchni 11.01.2015 21:32
Pyszny obiad.
Bernadeta1 11.01.2015 20:22
Taki obiadek na pewno bardzo by mi smakował
molanka 11.01.2015 18:38
smakowita potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak