Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 sztuki
mąka ok. 450 g
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA BIAŁKOWA

białko 4 sztuki
cukier 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
migdały 1 paczka

KREM BUDYNIOWY

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
spirytus 50 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki

DODATKOWO

dżem owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kroki postępowania

1
CIASTO: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i żółtka. Zmiksować mikserem. Wyciągnąć i zagnieść w miękkie ciasto. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 1 - Pani Walewska foto
2
Po tym czasie wyjąć, oderwać połowę ciasta i wyłożyć na brytfannie (ok. 24x29 cm). Wyłożyć dżem i włożyć do piekarnika.
Krok 2 - Pani Walewska foto
3
Piec ok. 15 minut w 180 st. Po 15 minutach wyjąć i posmarować połową masy białkowej (jak ją przygotować-> w kolejnych krokach). Włożyć z powrotem do piekarnika i piec ponownie ok. 15 minut. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Krok 3 - Pani Walewska foto
4
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka, cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka.
Krok 4 - Pani Walewska foto
5
Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować.
Krok 5 - Pani Walewska foto
6
MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną.
Krok 6 - Pani Walewska foto
7
Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.
Krok 7 - Pani Walewska foto
8
Pierwsze upieczone ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Krok 8 - Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 04.01.2015 18:19
pyszne ciacho:)
bietka 04.01.2015 17:47
bardzo lubię to ciasto :)
Pietruszka 04.01.2015 17:40
uwielbiam te ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak