Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
musztarda 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
smalec do smażenia
mąka do obtoczenia
woda 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, musztardę /ja wybrałam musztardę b.ostrą/, drobno posiekany czosnek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem foto
2
Masę mięsną dobrze wyrabiamy - w razie potrzeby dodajemy bułki tartej. Jeśli ktoś woli potrawy bardziej pikantne może dodać szczyptę chili. Z masy mięsnej formujemy zraziki.
Krok 2 - Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem foto
3
Na patelni rozgrzewamy smalec /lub inny tłuszcz - jak kto woli/. Zraziki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni.
Krok 3 - Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem foto
4
Zrumienione z wszystkich stron mielone podlewamy niewielka ilością wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. /z wierzchu nie będą miały twardej skorupki a w środku nie będą surowe/.
Krok 4 - Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem foto
5
Tak przygotowane mielone są wspaniałym daniem obiadowym ale również możemy je wykorzystać zamiast tradycyjnej wędliny na kanapki.
Krok 5 - Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.01.2015 11:31
ciekawy przepis
Janina 04.01.2015 14:19
Z musztardą nigdy nie robiłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak