Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne calzone

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
mleko 3,2% 1,5 szklanki
drożdże świeże 3 dkg
cukier kryształ 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
olej 1/3 szklanki

Farsz

warzywa mrożone 1 włoskie opakowanie
pieczarki 30 dkg
pierś z kurczaka 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 płaska łyżeczka
oregano 1 płaska łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
sos pomidorowy 4 łyżki
mozzarella 3 kulki
margaryna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne calzone

Kroki postępowania

1
W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 1 - Warzywne calzone foto
2
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.
Krok 2 - Warzywne calzone foto
3
Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.
Krok 3 - Warzywne calzone foto
4
Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4 - Warzywne calzone foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.
Krok 5 - Warzywne calzone foto
6
Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.
Krok 6 - Warzywne calzone foto
7
Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
Krok 7 - Warzywne calzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 04.01.2015 14:44
uwielbiam :)
Wafelek2601 04.01.2015 09:46
Dla mnie super
Konczi 04.01.2015 09:34
Pyszniutko wygląda :)
marcia7 04.01.2015 01:29
bardzo apetyczne
MałaMi89 03.01.2015 22:35
Bardzo lubię calzone :)
Kuchnia Marty 03.01.2015 22:20
Super przepis! Bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak