Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

soczewica czerwona 800 g
cebula 4 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryczka chili 1 szt
ząbki czosnku 6 szt
jajko 1 szt
kasza manna 2 łyżki
cząber 2 łyżki
olej 2-3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 2 szt

Składniki na sos taco

olej 2 łyżki
cebula 3 szt
papryczka chili 1 szt
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
papryka zielona 1/2 szt
pomidory krojone z puszki 2 puszki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Dodatkowo

kapusta włoska 2 główki
sos sojowy 1 łyżka
woda ciepła 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Kroki postępowania

1
Z kapusty włoskiej wycinamy głąb i blanszujemy liście we wrzątku przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

Przygotowanie farszu:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Krok 1 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto
2
Przygotowanie gołąbków:

Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Krok 2 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto
3
Przygotowanie sosu taco:

Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.

Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!
Krok 3 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2017 17:29
rozważam ich przygotowanie dzisiaj :)
AnielskaSlodycz 21.01.2015 13:24
kuszące są bardzo
Klausia 10.01.2015 23:57
jestem pod wrażeniem :)
Futka 04.01.2015 13:37
Wspaniała i niezwykle smaczna propozycja :)
MałaMi89 03.01.2015 22:36
Ciekawa propozycja :)
IlonaAlbertos 03.01.2015 21:55
Wyglądają wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak