Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z pomidorami i cebulą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
pomidory 2
cebula 1
żółty ser starty 100 g
mąka pszenna do panierowania
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z pomidorami i cebulą

Dorsza przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. W międzyczasie pokroić pomidory na grube plastry, cebulę w piórka.
Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugim wysypać odrobinę mąki. Dorsza najpierw obtoczyć w jajku, a następnie w mące. Na patelni mocno rozgrzać olej (niezbyt głęboki) i smażyć rybę ok. 5 minut z każdej strony. Następnie odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Filety ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu posypać warstwą żółtego sera, wyłożyć cebulę i pomidory i resztę żółtego sera na wierzch. Zapiekać ok. 10 minut do całkowitego rozpuszczenia i zapieczenia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 02.02.2015 07:36
smaczna rybka
migotka28 07.01.2015 23:11
pyszna rybka na obiad
Justi2401 07.01.2015 15:45
Smakowicie wygląda i zdjęcie bardzo ładne :)
Michał2 07.01.2015 14:45
pięknie zrobione:)
Kuchnia Marty 07.01.2015 13:33
Ciekawa propozycja! Świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak