Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka bakłażanowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 400 gr
filet z kurczaka 300 gr
bakłażan 1 szt.
oliwa 2 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat
tymianek
Kurkuma mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
pieprz
kolendra
sól
suszone pomidory
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cukinia 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka bakłażanowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie.
Zioła mieszamy ze sobą ucierając je w moździerzu.
Do naczynia żaroodpornego (moje ma 30x30 cm) na dno wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Układamy pokrojone ziemniaki i posypujemy mieszanką przypraw.
Krok 1 - Zapiekanka bakłażanowa foto
2
Filety z piersi kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy obficie słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli.
Krok 2 - Zapiekanka bakłażanowa foto
3
Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy mięso.
Krok 3 - Zapiekanka bakłażanowa foto
4
Na warstwę ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu kurczaka.
Krok 4 - Zapiekanka bakłażanowa foto
5
Następnie układamy pokrojonego bakłażana.
Krok 5 - Zapiekanka bakłażanowa foto
6
Na warstwę bakłażana kładziemy talarki cukinii i ziemniaka. Posypujemy mieszanką wcześniej przygotowanych przypraw.
Krok 6 - Zapiekanka bakłażanowa foto
7
Zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy z domowym sosem tzatziki.

Smacznego :)
Krok 7 - Zapiekanka bakłażanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.12.2014 16:43
pyszne danie
gosia561 22.12.2014 13:59
ciekawa przekąska
erym 22.12.2014 09:35
jestem pod wrazeniem, super!
Anna133 22.12.2014 09:24
wspaniała zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak