Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy sernik na zimno
Pozostałe banany umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z połowy cytryny.
Twaróg - jeżeli tradycyjny w kostce, to wcześniej zmielony przynajmniej dwukrotnie - dodać do bananów i razem zmiksować. Dodać cukier ( do smaku ), ekstrakt waniliowy i przestudzoną galaretkę cytrynową ( najlepiej lekko tężejącą ). Zmiksować.
Tortownicę o średnicy około 26 cm wyłożyć na spodzie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć całą masę serowo - bananową, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie ( 500 ml ). Wystudzić.
Gdy sernik już się zetnie, na jego wierzchu ułożyć plasterki bananów. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić ponownie do lodówki do stężenia galaretki.
Smacznego :)