Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane żeberka pieczone w warzywach

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 700 gram
marchew 2 średnie
pietruszka 1 korzeń
seler korzeniowy kawałek
por (biała część) 1 sztuka
sól
pieprz

Marynata

koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
miód płynny 2 łyżeczki
oliwa 6 łyżeczek
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
woda 100 ml
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej

Porada

Po wyjęciu żeberek z rękawa upieczone warzywa z marynatą mogą posłużyć jako sos.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane żeberka pieczone w warzywach

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Oprószamy dokładnie solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut.
Krok 1 - Marynowane żeberka pieczone w warzywach foto
2
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, po czym wrzucamy do niej przyprawione mięso. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano ponownie mieszamy.
Krok 2 - Marynowane żeberka pieczone w warzywach foto
3
Warzywa myjemy i obieramy. Białą część pora kroimy w półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie wrzucamy do mięsa w marynacie i mieszamy.
Całość przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 60-70 minut.
Krok 3 - Marynowane żeberka pieczone w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 04.01.2015 12:47
Pysznie wyglądają :)
gosia561 18.12.2014 11:34
doskonałe żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak