Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie ostrygowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skladniki

papryka czerwona 1 szt
cukinia 1 szt
olej słonecznikowy 1 łyżka
papryczka chili 1 szt
cebula
orzechy nerkowca 100 gram
czosnek 1 ząbek
makaron ryżowy 1 paczka

marynata

pierś z kurczaka 2 szt
sos sojowy 4 łyżki
sos ostrygowy 4 łyżki
imbir 4 cm
pieprz 1 szczypta
sos rybny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie ostrygowym

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę:
drobno posiekany imbir, sos sojowy, rybny i ostrygowy. Pokroić piersi z kurczaka. Zalać marynatą, posypać sezamem i odstawić (jeśli mamy możliwość, najlepiej odstawić na około 1 h)
Krok 1 - Kurczak w sosie ostrygowym foto
2
Paprykę i cebulę oraz czosnek pokroić w dużą kostkę. Cukinię, chilli praz dymkę w grube plastry.
Czosnek podsmażyć na oleju słoneczniku wraz z papryczką chilli oraz marchewką. Dodać kurczaka, podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw. Dusić przez przykryciem około 10 min.
Krok 2 - Kurczak w sosie ostrygowym foto
3
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 min. Odcedzić i dodać do kurczaka wraz z orzechami nerkowca. Wymieszać, a następnie smażyć przez około 2 min
Krok 3 - Kurczak w sosie ostrygowym foto
4
Makaron przełożyć na talerz, skropić sokiem z limetki, posypać resztą sezamu oraz szczypiorkiem
Krok 4 - Kurczak w sosie ostrygowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.12.2014 20:34
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak