Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z frużeliną truskawkową i kremem budyniowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka

Frużelina truskawkowa

truskawki 500 g
cukier 2/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka

Krem budyniowy

mleko 500 ml
żółtko jajek 2
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
masło 200 g

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 szt

Porada

Frużelinę truskawkową najlepiej przygotować wieczór wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z frużeliną truskawkową i kremem budyniowym

BISZKOPT:

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia, wlać ocet i dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Po koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Masę przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:

W garnku wymieszać truskawki z cukrem ( można również użyć mrożonych owoców, których wcześniej nie musimy rozmrażać ). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru ( w tym momencie można truskawki lekko rozgnieść, np. widelcem ).

Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Schłodzić a następnie wstawić do lodówki do stężenia.

KREM BUDYNIOWY:

Połowę ilości mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko mieszając energicznie rózgą kuchenną, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia budyniu.

Budyń przykryć folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło otrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, miksując/ucierając po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, puszysty krem.

GALARETKI TRUSKAWKOWE:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

WYKONANIE:

Na jeden z blatów biszkoptowych wyłożyć frużelinę truskawkową. Na frużelinę wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 18.12.2014 06:55
smakowicie wygląda
misia53 17.12.2014 22:50
pyszne słodkości
engie23 17.12.2014 22:03
apetycznie wygląda
Monika-twin 17.12.2014 21:47
Wygląda apetycznie.
gosia1988 17.12.2014 20:35
poproszę kawałek - smakowicie wygląda
IKrakowianka 17.12.2014 20:33
rewelacyjne ciasto
Aleksandra/Olcia 17.12.2014 19:23
ale apetyczne
V_kuchareczka 17.12.2014 18:48
pysznie wygląda
Zdzisław 17.12.2014 18:31
takie słodkości bardzo lubię
Katarzyna59 17.12.2014 18:30
mniam mniam
Justi2401 17.12.2014 18:09
Bardzo ładnie się prezentuje :)
Skotka 17.12.2014 17:49
Pyszne i śliczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak