Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź po sułtańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matijasy 5 płatów
cebula biała 6 sztuk
papryka czerwona 1/2 sztuki
rodzynki 100 g
wódka 1 kieliszek
ocet winny 1 łyżka
ketchup pikantny 3 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
wrzątek 1,5 szklanki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
olej do smażenia
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź po sułtańsku

1. Śledzie przez godzinę moczymy w 1/2 litra mleka. Po godzinie zmieniamy mleko i moczymy przez kolejną godzinę. Po wymoczeniu, śledzie płuczemy i kroimy na kawałki. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie z dodatkiem wódki przez 30 minut.

2. Cebulę kroimy w talarki. Razem z papryką podsmażamy na sporej ilości oleju na rumiano.

3. Gdy cebula się podsmaży dodajemy ketchup i ocet winny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzoną cebulę dodajemy do śledzi. Wrzucamy odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy na noc do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 14.06.2015 17:35
robię troszeczkę inaczej, zaraz dodam swój przepis
Skotka 17.12.2014 17:47
Pyszny śledzik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak