Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami
1. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Jajka i żółtka lekko roztrzepać. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na trzy jednakowe części.
2. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Do gęstości dodać bułkę tartą.
3. Połówki śliwek wymieszać z kisielem.
4. Wszystkie części ciasta rozwałkować na wielkość blachy (25X34).
5. Przełożenie: ciasto - masa orzechowa, ciasto - połówki śliwek ułożone przecięciem do góry i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6. Pieczemy w temp 175*C ok 45 min. Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.