Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem i z bakaliami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 150 g
mak 2 szklanki
miód 4 łyżki
sok z cytryny
rodzynki 3 łyżki
żurawina suszona 3 łyżki
aromat pomarańczowy
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
śliwki suszone 1 łyżka
orzechy włoskie 3 łyżki
sól

Porada

Podawać na ciepło lub na zimno wedle preferencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem i z bakaliami.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu makaron odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Mak przesypać do garnka i zalać wodą, tak, by woda wystawała ponad poziom do którego sięga mak. Nastawić mak na gotowanie. Ugotowany i już nieco ostudzony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Do miski przełożyć ugotowany makaron i dodać do niego ugotowany i zmielony mak. Do maku i makaronu dodać rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz nieco rozdrobnione orzechy włoskie i pokrojone na mniejsze części suszone śliwki. Do miski dodać także miód i kilka kropli pomarańczowego aromatu. Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 07.02.2015 23:38
Fajne kluseczki ,kojarzą mi się z wigilią
Margo1 20.01.2015 06:23
bardzo dobre
Adamorek 02.01.2015 12:26
jak kutia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak