Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 1,5 kg
cebula 2 szt duże

marynata

olej 4 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 3 łyżki
keczup 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka

Kroki postępowania

1
Karkówkę myjemy, osuszamy i wkładamy do siatki lub związujemy, dzięki czemu otrzymamy bardziej zwartą pieczeń.
Krok 1 - Pieczona karkówka foto
2
Z oleju, miodu, keczupu i przypraw przygotowujemy marynatę i nacieramy nią karkówkę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
3
Następnego dnia obieramy cebule, kroimy i obkładamy nią mięso w naczyniu żaroodpornym. Cebulę możemy dodatkowo lekko posolić.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto
4
Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 -200 stopni C. Pieczemy ok. 75 min. Zdejmujemy folię, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Krok 4 - Pieczona karkówka foto
5
Pieczeń możemy podawać jako danie obiadowe /wraz z wytworzonym sosem z cebulą/ lub wędlinę do kanapek.
Krok 5 - Pieczona karkówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.02.2015 20:53
nie ma to jak samodzielnie przygotowane mięso
Kluska_87 02.01.2015 12:18
lubię takie
ania2610 02.01.2015 12:04
domowe mięsko zawsze najlepsze!
Wacław 02.01.2015 11:46
najlepsze to domowe
EWI 02.01.2015 11:21
pyszności mniam mniam
Mama niejadka 02.01.2015 11:18
Ale apetyczne mięsko :)
migotka28 01.01.2015 22:49
mniam lubie takie mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak