Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona peklowana łopatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 40 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
woda 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona peklowana łopatka

Mięso z łopatki myjemy. W razie potrzeby związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki wędzarniczej. W wodzie dokładnie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy paprykę, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. W solance umieszczamy mięso i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na ok 7 dni. Większą łopatkę możemy też ostrzykiwać solanką, by miała równomierny kolor. Po tym czasie umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.03.2015 11:32
bardzo lubię takie mięso
gacopierz23 23.02.2015 19:11
wiem co jem :)
Kejti 05.01.2015 23:47
Fajne mięsko :-)
IwonaDD 31.12.2014 12:38
piękna łopatka
adelajda 31.12.2014 12:01
Na kanapki super :))
Sroczka 31.12.2014 11:07
Ależ to mięsko pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak