Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1/2 kilogram
golonka wieprzowa 1/2 kilogram
puree z dyni 250 gram
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
czosnek 7 ząbek
jajko 2 sztuka
pieprz 1/2 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czubrica zielona 3 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczka
starta gałka muszkatołowa do smaku

SUCHA MARYNATA DO MIĘSA

majeranek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka

Porada

*mięso z golonki pozbawione całkowicie tłuszczu

Przepis i sposób przygotowania na: Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, 250 g szynki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać 3/4 łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałą mieszanką przypraw, przełożyć do dużej miski i również odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso pokrojone w grubą kostkę zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę, wcześniej uduszoną cebulę, puree z pieczonej dyni, jajka. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, czubricę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i bardzo starannie wyrobić mięsną masę.

Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masą mięsną, wygładzić powierzchnię, spryskać olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-55 minut. Naczynie z upieczonym mięsem wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.10.2015 08:55
Jak ja bym zjadła.......................
Ada-Gaba 07.09.2015 22:06
świetny przepis
IZABELA29 22.05.2015 18:11
apetyczna ta pieczeń
Motorek 17.05.2015 08:41
pyszna pieczeń
paula191919 23.02.2015 10:52
Przepysznie wygląda:)
adelajda 13.01.2015 09:54
ciekawe połączenie
Alex_M 06.01.2015 18:56
na pewno była przepyszna! :)
caralajna 02.01.2015 20:09
wygląda przeapetycznie :)
malaczarna23 31.12.2014 22:05
świetny przepis:)
w mojej kuchni 31.12.2014 15:07
takie jedzonko lubię..
anemon 31.12.2014 14:52
Dodam jeszcze, że ta pieczeń bardzo smakowała małemu chłopcu, śmiało można ją podawać małym dzieciom.
IwonaDD 31.12.2014 12:39
fajny przepis
mysza75 31.12.2014 12:00
jaka pyszna pieczeń mniam
molanka 31.12.2014 11:39
ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni
Sroczka 31.12.2014 11:08
Ależ ta pieczeń pysznie wygląda.
Beatris 31.12.2014 11:02
Wspaniała pieczeń:)
IZABELA29 31.12.2014 10:46
świetna ta pieczeń
gosia56 31.12.2014 10:25
na pewno pyszny;)
ben-ka 31.12.2014 09:23
Podoba mi się wykorzystanie dyni, chyba swoją też w ten sposób zagospodaruję:)
Malinka 31.12.2014 09:20
Ta pieczeń wygląda na bardzo smaczną!
Kuchnia Marty 31.12.2014 08:54
świetny przepis! Wygląda bardzo apetycznie :)
anemon 31.12.2014 08:53
Dziękuję Wam, a kiedy się rodzą nie mam pojęcia, wiem jedno, że rodzą się z niczego, czyli z głowy.
Iwusia 30.12.2014 23:58
super przepis
misia53 30.12.2014 22:17
U Ciebie pomysły na dynię rodzą się w nocy ,czy w dzień? . Są świetne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak