Przepis i sposób przygotowania na: Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, 250 g szynki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać 3/4 łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałą mieszanką przypraw, przełożyć do dużej miski i również odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso pokrojone w grubą kostkę zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę, wcześniej uduszoną cebulę, puree z pieczonej dyni, jajka. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, czubricę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i bardzo starannie wyrobić mięsną masę.
Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masą mięsną, wygładzić powierzchnię, spryskać olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-55 minut. Naczynie z upieczonym mięsem wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.