Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie od dziś wiadomo, że potrawy z podrobów są tanie i smaczne, jeśli je odpowiednio przygotujemy i doprawimy. To jest przepis na flaczki drobiowe z serduszek i żołądków - danie jednogarnkowe dla wielbicieli takich smaków.

Składniki:

żołądki drobiowe 500 gramów
serca drobiowe 500 gramów
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1/2 sztuki
seler naciowy 2-3 gałązki
por 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5-7 sztuk
majeranek 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
kolendra mielona 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
natka pietruszki do posypania

Porada

Gotową zupę można już na talerzu posypać świeżą posiekaną zieleninką, startym żółtym ostrym serem albo dodać drobniutki makaron.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków

Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków wyjdą pyszne jeśli dobrze przygotujemy podroby - umyjemy, powycinamy błony oraz odpowiednio przyprawimy. Podroby lubią intensywne przyprawy, dlatego nie żałujcie lubczyku, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru czy papryki ostrej. Flaczki drobiowe możesz podać z chlebem, z drobnym makaronem lub posypane serem. Na pewno zyskają posypane świeżą natką pietruszki.

Kroki postępowania

1
Serduszka i żołądki z kurczaka umyć, osączyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz trochę przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości podrobów.
Krok 1 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
2
Odcedzić wywar, dodać utarte na największych oczkach tarki marchewki oraz seler. Dosypać majeranek, lubczyk, kminek, imbir i paprykę mieloną. Gotować 20-25 minut na małym płomieniu, pod przykryciem, nie dopuszczając do mocnego wrzenia.
Krok 2 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
3
W tym czasie wystudzić i pokroić w paski serca i żołądki.
Krok 3 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
4
Wywar doprawić przyprawą warzywną, gałką muszkatołową, mieloną kolendrą oraz pieprzem ziołowym.
Krok 4 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
5
Dodać pokrojone podroby i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
Krok 5 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
6
W tym czasie pokroić i dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki, cieniutko pokrojony por oraz łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki.
Kiedy warzywa zmiękną doprawić zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub utartym na drobnej tarce.
W razie konieczności lekko dosolić.

Gotowe flaczki nakryć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem ponownie podgrzać, gdyż zupa przy kolejnym ogrzewaniu nabiera coraz głębszego smaku.
Krok 6 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
7
Podawać z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Krok 7 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 15.04.2021 23:06
Bardzo ciekawe flaczki :-)
Seba 14.12.2014 14:40
bardzo dobre
Habibi 11.12.2014 14:38
smakowały jak "prawdziwe" wołowe flaki :)
Konczi 04.12.2014 15:48
uwielbiam flaczki ale serduszka nie dla mnie ...
Bernadeta1 04.12.2014 15:07
Jadłam takie i bardzo mi smakowały, pyszne
Alex_M 04.12.2014 13:51
zjadłabym takiej zupy:)
jasiek 04.12.2014 12:06
dobre podroby
wwwiolka 04.12.2014 11:17
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak