Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo
Kroki postępowania
Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.
Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.