Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z owocami na maślance

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
maślanka 1 szkl
olej rzepakowy 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 szt
maliny świeże 700 g

Kruszonka

mąka pszenna 200 g
cukier 120 g
margaryna 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z owocami na maślance

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Krok 1 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto
2
Równomiernie rozłożyć owoce ( dałam maliny i jeżyny, w sumie 700g)
Krok 2 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto
3
Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 170st.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krok 3 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.12.2014 15:57
Fajne ciasto;)
Agnieszka-87-25 04.12.2014 14:34
lubię takie!
kasia.s 04.12.2014 14:14
Wygląda pięknie:)
Krystyna32 04.12.2014 12:43
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak